Hepimiz gün koşturuyoruz, meşgulüz ve yemeklerimizi de aynı hız ile yiyoruz hatta bazılarımızın tuvalete gitmeye bile vakti yok! İşin zor yanı ise, aile hayatının bize sunduğu her şeyi dengelerken iyi beslenme alışkanlıklarını da bünyemize katmaktır.
Sağlıklı beslenmek ve bütün gıdalara odaklanmak çok önemli olsa da, takviyeler aynı zamanda tüm bu sağlıklı gıdaları sindirmek için mikrobiyomunuzu desteklemenize yardımcı olabilir. İşte prebiyotikler, probiyotikler ve postbiyotikler burada devreye giriyor. Postbiyotikleri duymadınız mı? İşte postbiyotik hakkında bilmedikleriniz…
Postbiyotikler nedir?
Postbiyotikler, bir prebiyotik sindiren bağırsak bakterilerinin ürünüdür. Teknik olarak bakterilerin atık ürünüdürler. Aşağıdakiler dahil çeşitli metabolitleri içerirler:
Bunlar, özellikle sindirim ve bağışıklık sistemleri için sağlığı geliştirici etkileriyle bilinir. Postbiyotikler, sindirim sağlığınızı optimize etmek için bir kısayol olabilirler. Doktorunuz kabul ederse, beslenmenize postbiyotikleri destekleyen yiyecekleri dahil edebilir ya da bir postbiyotik takviyesi eklemeyi düşünebilirsiniz.
Postbiyotikler ve prebiyotikler
Postbiyotikler ve prebiyotikler arasındaki fark, prebiyotiklerden postbiyotikler yapmamızdır. Prebiyotikler, gıdalarda doğal olarak bulunan lifler ve nişastalardır. Bağırsak bakterileri bu lifleri ve nişastaları sindirir ve postbiyotikler, kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) ve diğer bileşikler üretir. “Bakteriyel metabolitler” onlar için başka bir isimdir.
Yaygın SCFA’lar bütirat (hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunan bir doymuş yağ asidi), asetat, propiyonat, pentanoik ve heksanoik asit içerir. Bütirat, SCFA’ların en önemlisidir. Araştırmalar, bu postbiyotiklerin, bağırsak sağlığının birçok yönünü iyileştirebileceğini göstermiştir.
Postbiyotikler ve probiyotikler
Postbiyotikler ve probiyotikler arasındaki fark, probiyotiklerin takviye olarak alabileceğiniz gerçek canlı bakteriler olmasıdır (laktobasil ve bifidobakteri türleri gibi). Takviye olarak alındığında, bu canlı mikroorganizmalar faydalı etkiler yaratır.
Probiyotikler, bu önemli bileşiklerin üretimini artırmak için bir takviyede prebiyotiklerle birleştirilebilir. Sinerjik olarak çalıştıkları için bu kombinasyonlara “sinbiyotik” denir. Sinbiyotik almak, postbiyotiklerin üretiminde yardımcı olabilir. Sadece onları üretmek için belirli süreçlerin gerçekleşmesi gerekiyor. Sindirim sisteminde koşullar uygun değilse, bu süreçler o kadar verimli çalışmayabilir. Bu nedenle, doğrudan prebiyotikleri sindiren probiyotiklerin son ürününe, yani postbiyotik takviyelere atlamak faydalı olabilir.
Postbiyotiklerin sağlığa faydaları
Postbiyotikler genel sağlığınız için faydalıdır. Bununla birlikte, özellikle SCFA bütirat gibi bazı belgelenmiş yararları bulunmaktadır.
Vücutta bütirat gibi yeterli postbiyotik bileşikler olmadan, bir kişinin bağışıklık veya bağırsakla ilgili problemler geliştirmesi daha olası olabilir. Probiyotikler hakkında bilmeniz gerekenler yazısını okumak için tıklayınız…
Düşük bütirat seviyeleri ile ilişkili koşullar aşağıdakileri içerir:
Bu koşullar daha olasıdır çünkü SCFA’lar bağışıklık sistemini dengeler. İltihaplanmaya ve dokulara verilen hasara karşı korur. Peki, düşük bütirat seviyelerini nasıl iyileştirebiliriz? Bunu gıda ve takviye yoluyla yapabiliriz.
Turşu kurmanın incelikleri
Postbiyotik gıdalar hangileridir?
Dayanıklı nişastalar
Dirençli nişastalar, sindirime “direnen” ve bağırsak bakterilerimiz için bir besin kaynağı sağlayanlardır:
Pektin
Pektin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan bir lif türüdür:
İnülin
İnülin, polisakkarit adı verilen bir lif türüdür. Fruktanlar adı verilen sindirilemeyen karbonhidratlar kategorisindedir. FODMAP’lerle ilgili sorunlarınız varsa inülin konusunda dikkatli olun. İşte inülin içeren bazı yiyecekler:
Fruktooligosakkaritler (FOS)
Fruktooligosakkaritler (FOS), bir polisakkarit türüdür. Birbirine dizilmiş fruktoz zincirlerinden oluşurlar.
Fındık
Fındık tüketimi, bağırsakta bütirat üreten bakteri üretimini arttırır.
Fermente gıdalar
Fermente gıdalar, postbiyotik salgılayan probiyotik bakteriler içerir.
Fermante tarifler
Postbiyotik gıdaların yan etkileri nelerdir?
Gıda kaynaklarından postbiyotik almak bazı yan etkilere neden olabilir.
Referanslar: Katie Wells. “What Are Postbiotics (& Why We Need Them)” Şuradan alındı: https://wellnessmama.com/health/postbiotics/ (04.03.2022).
Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024SPOR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024